Conacul în care a locuit familia marelui om politic Iuliu Maniu

???????????????????????????????

Conacul în care a locuit familia marelui om politic Iuliu Maniu, aflat în localitatea sălăjeană Bădăcin, se adânceşte, cu fiecare zi care trece, în ruină. De vină pentru această situaţie este un litigiu ce are loc de mai mulţi ani între Primăria Pericei şi Consiliul Judeţean Sălaj, pe de-o parte, şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea pe de altă parte.

Istoria de 135 de ani a conacului

Conacul, în fapt Casa memorială “Iuliu Maniu”, este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice cu codul SJ-II-m-B-05012. Clădirea a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu.

Potrivit preotului Cristian Borz de la Parohia Greco-Catolică din Bădăcin, „importanța acestui monument este dată de valoarea memorială, familia Maniu fiind una cu mari tradiții, înnobilată la anul 1699. Ioan Maniu era descendent din familia Simion Bărnuțiu. Clara Maniu, mama lui Iuliu Maniu, era fiica Vicarului Silvaniei Demetriu Coroianu și a îndeplinit funția de președintă a Reuniunii Femeilor Române Sălăjene timp de 16 ani. Personalitatea lui Iuliu Maniu a fost recunoscută, iar activitatea lui apreciată de înalți demnitari dinafara graniţelor României”.

“După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever”, completează  preotul.

Averea lui Iuliu Maniu, lăsată prin testament Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

Iuliu Maniu a lăsat prin Testamentul din 1941 de la Braşov, întreaga sa avere Episcopiei greco-Catolice de Oradea. Cum, în vremea comuniştilor, întreaga proprietate a fost naţionalizată, după Revoluţie Episcopia a început demersurile de recuperare a acesteia. „În cea mai mare parte am reuşit să intrăm în proprietatea terenurilor. Mai avem de recuperat un teren de aproximativ 10 hectare în zona Lompirt – Ilişua, dar ce ne doare cel mai tare este terenul de aproximativ 4,5 hectare aferent proprietăţii de la Bădăcin, pentru care suntem în litigiu de mai mulţi ani cu Consiliul Judeţean (şi Primăria Pericei – n.r.)”, spune preotul.

Potrivit acestuia, intrarea, în mod legal, în proprietatea terenului este calea obligatorie pentru întabularea conacului. „Am încercat de mai multe ori să obţinem finanţări pentru reabilitarea conacului, iar de fiecare dată ne-am împiedicat de lipsa unui extras de carte funciară. Conacul nu a fost înscris niciodată în Cartea Funciară, pentru că, la vremea construirii lui, zona era în extravilan. Acum este în intravilan, dar nu putem întabula, pentru că nu avem titlu de proprietate asupra terenului”, explică el.

Terenul cu pricina se află în domeniul public al comunei Pericei şi în administrarea Consiliului Judeţean. Pe el au fost construite, în ultimii ani, mai multe pavilioane, în care sunt găzduiţi rezidenţii Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională pentru Persoane cu Handicap Bădăcin, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj. Conacul a fost dat de Consiliul Judeţean în folosinţă gratuită Bisericii Greco-Catolice.

„Avem certificat de moştenitor, avem testamentul lui Iuliu Maniu, dar cu toate acestea nu putem intra în posesia acestei proprietăţi de la Bădăcin din cauza acestui proces care se tot lungeşte”, spune Cristian Borz.

Referitor la zvonurile care circulă, în ultima perioadă, potrivit cărora s-ar dori desfiinţarea CITOPH Bădăcin, preotul precizează că “niciodată Episcopia Greco-Catolice de Oradea nu a avut intenţia desfiinţării Centrului de la Bădăcin şi nu s-a pus niciodată în discuţie această variantă.  În urmă cu cinci ani, administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, ing Ovidiu Constantin împreună cu protopopul Şimleului de atunci pr Gheorghe Ţurcaş au avut o întâlnire cu reprezentanţii Centrului: doamna director Violeta Milaş şi directorul Centrului de atunci dr Adrian Man. S-a stabilit atunci ca partea dreaptă a aleii care urcă spre Conac să rămână în folosinţa Centrului (aici găsindu-se pavilioanele de cazare, sediul administrativ şi atelierele de întreţinere), iar partea stângă unde se află mormintele familiei Maniu şi Casa Memorială să fie în administrarea Parohiei Greco-Catolice Bădăcin. Tot atunci s-a stabilit ca poarta principală va fi folosită de către parohie, iar Centrul va folosi poarta dinspre sat.  Niciodată nu s-au respectat aceste reguli”, explică el.

Cristian Borz susţine că Parohia Greco-Catolică din Bădăcin şi Episcopia din Oradea are un singur scop în ceea ce priveşte domeniul lui Iuliu Maniu de la Bădăcin: să reabiliteze Conacul şi să-l repună în circuitul turistic al judeţului. În acest sens s-au cheltuit peste 150 mil. lei vechi pentru proiectul tehnic, expertize, studii, avize. „Din cauză că Episcopia Greco-Catolică de Oradea nu este proprietară s-au pierdut mai mute oportunităţi de finanţare pentru reabilitarea Conacului. În 2010 la Fondul Ambasadorial al SUA, 2011 la Compania Naţională pentru Investiţii, anul acesta Fondurile Norvegiene SEE prin Ministerul Culturii. Peste tot s-a cerut extras CF prin care să dovedim proprietatea”, precizează Cristian Borz.

Între timp, conacul din Bădăcin se adânceşte în ruină cu fiecare zi care trece. Aşa se face că, în prezent, Casa memorială “Iuliu Maniu” nu este funcțională, orice activitate fiind interzisă datorită faptului că prezintă pericol public.

„Există un proces pe rol de foarte mulţi ani, în tot acest timp s-au cheltuit bani, energie şi timp. Noi nu am dorit acest proces şi am încercat de mai multe ori găsirea unei soluţii, dar din păcate fără rezultat”, spune preotul.

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a anunţat, săptămâna aceasta, în cadrul şedinţei lunare a consilierilor judeţeni, că „au început demersurile pentru identificarea unor noi spaţii pentru centrul de la Bădăcin”, în condiţiile în care acelaşi litigiu pentru teren face ilegală orice investiţie în reabilitarea pavilioanelor centrului.

Sursa:

http://www.voceatransilvaniei.ro/conacul-lui-iuliu-maniu-pericol-public-cum-s-ajuns-aceasta-situatie/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: